Μια νέα πρόταση που τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνει στην επικαιρότητα πάλι το θέμα των «μαύρων κουτιών» στα αυτοκίνητά μας!

Κατά καιρούς έχουμε γράψει διάφορα για τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες σκοπεύουν να «ελέγχουν» την οδική μας συμπεριφορά μέσω συσκευών καταγραφής αρκετών δεδομένων και βάση του σκορ που θα πετυχαίνει ο εκάστοτε οδηγός, να προκύπτει και το ανάλογο ασφάλιστρο. Πέρα όμως από τη καταγραφή των οδηγικών μας συνηθειών μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να καταγράψει διάφορα επιπρόσθετα δεδομένα πριν και μετά από κάποιο ατύχημα. Χαρακτηριστικό εξίσου χρήσιμο για την απόδοση ευθυνών και κατ’ επέκταση αποζημιώσεων από την ασφαλιστική εταιρεία.

Φαίνεται πως αυτή η στιγμή έρχεται πιο σύντομα από ότι περιμέναμε, μιας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέβαλε πρόταση για νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική την παρουσία μιας συσκευής καταχώρισης δεδομένων σε όλα τα νέα οχήματα στο μέλλον.
Μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και λυθούν όλα τα ζητήματα γύρω από το θέμα των προσωπικών δεδομένων, τότε η εφαρμογή του θεωρείται δεδομένη, λύνοντας τα χέρια των εμπειρογνωμόνων. Όπως δήλωσε κι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας για τις μεταφορές, η οριστική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2019.

Τι θα καταγράφει ένα «μαύρο κουτί»;

Μια τέτοια συσκευή θα καθιστούσε δυνατή την καταγραφή δεδομένων «πριν, κατά τη διάρκεια και μετά» από ένα ατύχημα. Επιπλέον παράγοντες όπως η ταχύτητα του οχήματος, πως λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου, π.χ. αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα διατήρησης λωρίδας κ.α.!

Κύριο μέλημα βέβαια των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λειτουργία των συστημάτων καταγραφής να είναι απρόσκοπτη, συνεχής και να μην μπορεί να παρακαμφθεί από τον οδηγό.

Η χρήση τους θα είναι αποκλειστικά για ανάλυση δεδομένων, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Share This Story!

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

download free uapkmod,action game apk mod, android apps apk mod